Home Contact FAQ
traduceri tehnice traduceri autorizate
  De ce noi Servicii Preţuri Joburi Adauga la favorite

traducere


Care sunt formalităţile legale ce trebuie realizate īnainte de procesul de traducere?

Potrivit art. 2 din Convenţie: fiecare stat contractant scuteşte de supralegalizare actele cărora li se aplică această convenţie şi care urmează să fie prezentate pe teritoriul său. Pe fiecare act urmează să fie aplicată o apostilă... CITESTE >>

ÎNTREBÃRI FRECVENTE

Cum se stabileşte costul unei traduceri?

Compania noastră vă oferă preţuri accesibile, care diferă în funcţie de complexitatea materialului.Preţurile se calculează în funcţie de tipul de material: a) documentele tip notarial, acte studii, certificate, care sunt evaluate per pagină; b) materiale didactice (programe analitice, cursuri, manuale), contracte, documentaţii tehnice ştiintifice, tehnice şi medicale, IT, care sunt evaluate la 2000 caractere cu spaţii (o pagină).

Se pot practica reduceri în cazul în care clientul doreşte să traducă un material cu un număr mare de pagini. Reducerea va fi stabilită de comun acord cu clientul.

Pentru o estimare exactă a costului traducerii Dvs. puteţi completa formularul
Evaluare on-line sau ne puteţi contacta la: 021/ 310.32.84; 0724 812.363, 0722 492.428 sau e-mail: office@activ-translations.ro

Care este diferenţa dintre o traducere şi translaţie?

Traducerea este un proces ce se realizează în scris, iar translaţia înseamnă traducerea unei coumnicări orale. Translaţia poate fi simultană sau consecutivă, în funcţie de cerinţele evenimentului respectiv.

Trebuie să las originalul sau copia?

Pentru a vă oferi o traducere cât mai profesională, avem nevoie atât de original cât şi de o copie. În cazul în care nu puteţi prezenta documentul/materialul original īn timp util, acesta nu va putea fi legalizat.

Pentru o mai mare operativitate, se pot traduce copiile documentelor, însă legalizarea se va face doar la prezentarea originalelor.

Īn general, documentele tip notarial, actele de studii, cărţile de muncă, dosarele pentru emigrare şi contractele necesită legalizare, de aceea avem nevoie de certitudinea că traducerea se face după original.

Ce este supralegalizarea/ aplicarea apostilei ?

Va aducem la cunostinta faptul ca începând cu data de 1 noiembrie 2004 au devenit aplicabile dispozitiile Legii nr. 142/2004 privind modificarea articolului 2 din Ordonanta Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea României la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961.
Apostilarea actelor care intrau în competenta Ministerului Afacerilor Externe - Directia Relatii Consulare (certificat de casatorie, certificat de nastere, certificat de deces, certificat de cazier judiciar, adeverinte prin care se atesta domiciliul si cetatenia persoanei, actele de studii, adeverinte medicale, certificate de botez, cununie, adeverinte prin care se atesta vechimea în munca, adeverinte de calificare în diverse meserii), se va efectua de catre prefecturi. Copiile si traducerile actelor, legalizate la notar, se vor apostila de catre Curtile de Apel.
Prin întelegeri bilaterale sunt scutite de legalizarea actelor cetatenii din: Albania, China, R.P.D.Coreeana, Republica Moldova si Polonia. Mentionam ca aceste tari nu sunt parti la Conventia de la Haga.
Actele se apostileaza pentru tarile membre ale Conventiei de la Haga : Albania, Africa de Sud, Andorra, Antigua si Barbuda, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Bahamas, Barbados, Belgia, Belize, Belarus, Bosnia - Hertegovina, Botswana, Brunei, Bulgaria, Columbia, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Elvetia, El Salvador, Fidji, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Iugoslavia, Japonia, Kazahstan, Lituania, Letonia, Lesoto, Liberia, Liechtenstein, Luxemburg, F.R.I.Macedonia, Malawi, Malta, M. Britanie si Irlanda de Nord, Insula Marshal, Mexic, Namibia, Norvegia, Niue, Noua Zeelanda, Olanda, Panama, Portugalia, România, Rusia, St. Kitts and Nevis, Samoa, San Marino, Seychelles, Slovacia, Slovenia, Spania, Surinam, Swaziland, Suedia, Tonga, Triniadad, Tobago, Turcia, SUA, Ucraina, Ungaria, Venezuela.
Actele se pot prezenta pentru apostilare sau legalizare personal sau prin mandatar (pe baza de procura notariala).
Actele se pot prezenta pentru aplicarea apostilei personal sau prin mandatar (pe baza de procura notariala sau procura intocmita la o Ambasada ori misiune diplomatica romaneasca).

Apostila se aplica pe actul original. Daca pe actul pe care urmeaza sa fie aplicata apostila nu este suficient loc, se va atasa o alonja pe care se aplica si completeaza apostila, iar pentru documentele infoliate apostila se aplica pe un autocolant alb.
Dupa verificarea documentelor depuse, se va proceda la aplicarea apostilei si completarea acesteia. Activitatea de aplicarea a apostilei se efectueaza de catre Secretarul general al Institutiei Prefectului.

Actele pe care se poate aplica apostila sunt:
- certificate de nastere , in original, emise dupa 1996;
- certificate de casatorie , in original, emise dupa 1996;
- certificate de deces , in original, emise dupa 1996. (Nota: actele de stare civila emise inainte de 1996 trebuie schimbate cu altele noi. Schimbarea se face la oficiile care le-au eliberat pe cele vechi.)
- certificate de cazier judiciar , in original, eliberate cu cel mult 30 zile in urma, de la sectia de politie in care domiciliaza solicitantul sau de la Inspectoratul General al Politie Romane, sos. Stefan cel Mare nr.13-15, sector 2, Bucuresti;
- adeverinte prin care se atesta domiciliul si cetatenia persoanei sau statutul juridic fata de statul roman, in original, eliberate de formatiunile judetene de evidenta informatizata a poersoanei, respectiv Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor, str. Obcina Mare nr. 2, sector 6, Bucuresti, telefon : 413.54.42;
- actele de studii , in original, vizate în prealabil de ministerul emitent ;
- adeverinte medicale , in original, vizate in prealabil la Ministerul Sanatatii, str. Cristian Popisteanu nr.1-3, sector 1, Bucuresti, telefon: 313.75.01;
- certificate de botez/cununie , in original, vizate în prealabil de directia Judeteana pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national, respectiv a municipiului Bucuresti, str. Nicolae Filipescu nr. 40, sector 2, telefon: 211.81.16;
- adeverinte prin care se atesta vechimea in munca, vizate in prealabil de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, serviciul de specialitate din str. George Vanca nr. 9, sector 1, Bucuresti;
- adeverinte de calificare in diferite meserii , in original, vizate in prealabil de Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - Directia Generala Forta de Munca, str. Dem. I. Dobrescu nr.2-4, sector 1, Bucuresti, telefon : 311.02.02;
- certificate de origine a marfurilor , vizate in prealabil de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti sau camerele de comert si industrie judetene, dupa caz;
- facturi comerciale , vizate in prealabil de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti sau camerele de comert si industrie judetene, dupa caz;
LEGALIZAREA
Actele oficiale, îndeosebi traducerile legalizate notarial pentru a putea fi folosite în strainatate sunt supuse procedurii supralegalizarii spre a li se garanta autenticitatea semnaturilor si a sigiului. Prin supralegalizare se previne astfel falsificarea actelor oficiale întocmite de autoritatile unui stat si care produc efecte juridice pe teritoriul altui stat. Deci, actele notariale care vor fi folosite în strainatate, în tarile nemembre Conventiei de la Haga, trebuie sa fie supralegalizate de Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe în aceasta ordine. Dupa îndeplinirea acestor operatiuni între institutiile statului, actul notarial este supus supralegalizarii la misiunea diplomatica sau oficiul consular strain din România.
Aceeasi procedura se aplica si pentru actele notariale îndeplinite de un notar strain pentru a fi folosite în România.
În dreptul intern aceasta procedura este prevazuta de art. 162 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, care stabileste ca documentele oficiale întocmite, sau legalizate de catre o autoritate straina pot fi folosite în fata instantelor române numai daca sunt supralegalizate, pe cale administrativ-ierarhica si în continuare de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Românie, spre a lise garanta astfel autenticitatea semnaturilor si sigiliului.
 

      itbox"   Director Web Premium!